THURSDAY, 1st October 2015                                                                                            

18:00, Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana

Zavod Sploh

Pierluigi Billone: 1+1=1

Aviva Endean – bass clarinet, Sam Dunscombe – bass clarinet

Admission (ticket sales: Španski borci box office, Zaloška 61)

For more info:

http://www.worldmusicdays2015.si/news/accompanying-programme.html

https://www.facebook.com/events/1496665137323565/

————–

Zaloška 61 (pri tržnici Moste), 1110 Ljubljana, Slovenia

Zvokotok v sklopu Svetovnih glasbenih dnevov

Pierluigi Billone:
1+1=1

“Ena kaplja plus še ena kaplja naredita eno večjo kapljo, ne dveh.”

izvajata:

Samuel Dunscombe – bas klarinet
Aviva Endean – bas klarinet

Tako Domenico v filmu Nostalgija Andreja Tarkowskega razloži enačbo 1+1=1 na steni svoje hiše, medtem ko zlije dve kaplji olja v svojo dlan.
Vsak glasbeni inštrument doseže popolnost s širjenjem njegovih karakteristik, fizične percepcije in zmožnosti, ki jih je mogoče proizvesti na osnovi materiala, zvočnih konceptov in kulture igranja ter poslušanja.
Prvi fizični stik z inštrumentom je že predhodno določen, vendar še vedno odprt. Čeprav primarne značilnosti inštrumenta ostajajo nespremenjene, je dejanje igranja v resnici občutljiv organizem. Postopoma inštrument začne obstajati tudi na drug način, iz novih perspektiv, na podlagi izkušenj preoblikuje svoje možnosti, celo ustvarja nove dimenzije (zvok, ritem telo itd.)

Različice, ki postanejo prek vsakega posameznega odkritja del inštrumentalne tehnike, so sledovi (nekateri jasnejši kot drugi) človeške in kulturne izkušnje. “Vibrirajo” kot posebnost, identiteta in izvirnost; so aktivne sonične plasti, ki živijo z lastno inteligenco.
Prek izvajalčevih konkretnih dejanj , sta praksa in inteligenca zvoka zapisani v telo in prostor v ritualni in brezosebni razsežnosti skupnega poslušanja. Zvoka, telesa, poslušanja, prostora in skupnosti ni mogoče ločiti.
1 + 1 = 1 namiguje na razliko: priznanje prakse in inteligence zvoka kot zavestne pripadnosti z brezosebno razsežnostjo, katere meje niso določene (kot v kapljici olja, …).

Samuel Dunscombe je glasbenik in zvočni umetnik. Igranje klarineta kombinira z uporabo računalnikov in mikrofonov. Kot klarinetist je delal s skladatelji: Anthonyjem Paterasom, Iancujem Dumitrescujem, Chikakom Morishito in Pierluigijem Billonejem. Kot improvizator je sodeloval s Satokom Fujijem, Richardom Barrettom, Milano Zarić in Christophom Charlesom. Še posebej ga zanimajo razširjene tehnike igranja. V zadnjih desetih letih je izpopolnil obsežen osebni leksikon zvokov.
Njegove kompozicije se ukvarjajo z idejami mimikrije in slišno upodobitvijo geografskega prostora. Dialog med živim, posnetim, in sintetičnim je vselej prisoten pri Samuelovem muziciranju, na katerega so vplivili različni svetovi grobega noisa, terenska snemanja/fonografija in svobodna improvizacija. Predstavil se je z elektro-akustičnimi deli na festivalih v ZDA (Athens Slingshot), Kanadi (Toronto elektro-akustični simpozij), Avstraliji (Bendigo International Festival of Exploratory Music) in na Japonskem (Tokyo Experimental Festival).

Samuel trenutno pripravlja album zbranih del za klarinet Ane Marie Avram in Iancuja Dumitrescuja, izvaja delo Pierluigija Billoneja 1 + 1 = 1 in razstavlja obsežen zvočno-umetniški projekt, ki mapira plasti človeške angažiranost v povezavi s San Clemente Canyonom (San Diego). Samuel je ustanovni član zasedbe Golden Fur (Avstralija / Južna Kalifornija) in YossaYossa (Japonska / Avstralija / ZDA), ob čemer je navdušen izvajalec komorne glasbe z več drugimi komornimi ansambli po vsem svetu.
Samuel trenutno opravlja doktorat iz Music Performanca (DMA) na Univerzi v Kaliforniji (San Diego), kjer združuje svojo strast za snemanje na terenu, razširjene tehnike igranja na klarinet in računalniško zvočnost. Leta 2015 je gost štipendist na Visoki šoli za umetnost v Bernu.

Aviva Endean je avstralska glasbenica, klarinetistka in skladateljica. Ukvarja se s širjenjem zvočne izkušnje občinstva, tako da ustvarja intimne in nenavadne prostorske kontekste za poslušanje v živo. Njena praksa zajema široko paleto glasbenih stilov, vključno z eksperimentalno in improvizirano glasbo, sodobno komorno glasbo, svetovno glasbo (world music) in sodeluje s številnimi umetniki. Njena zadnja dela vključujejo “Intimate Sound Immersion ” (2013), performans za eno osebo z zavezanimi očmi ” In the Half Light ” (2014), koncert za solo klarinet in oblikovanje luči, ” A Face Like Yours ” za video, ušesne čepke in gledalca (2015), “The Perfect Human ‘odrsko delo za 3 vokalistke in lo-fi razsvetljavo in “Hapnophobia” site-specific participatorno zvočno delo za Melbourne Arts Centre (2015).
Aviva je so-direktorica sodobnega glasbenega kolektiva ” Quiver ” Bila je gostja pomembnih avstralskih inštitucij za novo glasbo, kot so Chamber Made Opera, Arcko Symphonic Project, 6 Degrees, Three Shades Black, Golden Fur, The New Music Network, Aphids, Astra Chamber Music Society in Musica Viva. Sodelovala pa je tudi na pomembnih festivalih: Metropolis Festival, Bendigo International Festival of Exploratory Music, Tokyo Experimental Festival in The Melbourne Festival.
Aviva je dobitnica številnih nagrad in štipendij.